Máglyarakás receptje (8 főre)
Hozzávalók:
- 6 alma
- 1 pupozott kávéskanál fahéj
- 15 dkg margarin
- 8 db szikadt zsemle (zsemle helyett fonott kalácsot is lehet használni)
- kicsit több, mint fél liter tej
- 4 tojás
- 30 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 25 dkg barackíz
Ha valaki szereti: izlés szerint rum, 10 dkg mazsola, 10 dkg darált dió.
- tepsi kikenéséhez: margarin, zsemlemorzsa
Elkészítés:
Az almák megmosása után, kettészeljük az almákat és kiszedjük a magházat, majd vékonyan felszeleteljük. Megszórjuk fahéjjal és 5 dkg margarinnal megpároljuk.
A tepsit kikenjük margarinnal, majd leszórjuk a zsemlemorzsával.
A zsemléket( felét) 1 centi vastagra felszeljük, de nem lapjában.
A tejet felforraljuk és a tojássárgáját, a margarin felét, a porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük. Utána a forró tejet ráöntjük és elkeverjük.
A zsemléket átáztatjuk az imént összekevert lével, majd sorban belehelyezzük a tepsibe. Ezt követően vékonyan bekenjük lekvárral a tepsiben lévő átáztatott zsemléket, majd egyenletesen ráhelyezzük a megpárolt almát, a diót (aki szereti), mazsolát.
A maradék zsemét, ugy mint az elején megforgatjuk a lében és ezek tetejére helyezzük, befedve az egészet. A zsemlék tetejét ujra megkenjük vékonyan lekvárral.
Ezután sütőbe tesszük kb 22-30 percig. Ezalatt a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, a vége felé pedig kevés porcukrot és lekvárt teszünk hozzá, amit kicsit még összeverünk a habbal.
Kivesszük a tepsit és a habot egyenletesen ráöntjük a máglyarakás tetejére. 15 percig még sütjük, míg a hab a tetején szép barnára meg nem sül.
Miután megsült, kinyitjuk a sütő ajtaját és a tepsit benthagyva, így szárítjuk ki a habot 10 percen keresztül.
Már kész is vagyunk! A máglyarakást lehet melegen is fogyasztani, de hidegen még sokkal finomabb.
Jó étvágyat hozzá!
Design©HoneyJen
|