A tea története jóval régibb, mint a kávéé, visszanyúlik a teakultúra és -fogyasztás őshazájába, Kínába és Indiába. Tea néven rendszerint különböző főzeteket (vizes kivonatokat) értünk a teacserje szárított leveleiből. A tea nemcsak nálunk, de az egész világon rendkívül kedvelt ital. Koffeintartalmánál fogva serkentő hatással van az idegrendszerre. Csersavtartalma kedvező hatású az emésztésre. Az egyes országokban, sőt ezen belül a különböző fogyasztók is más és más módon készítik. A tea helyes elkészítése során összes jó tulajdonságának érvényesülnie kell. A teáról mondják, hogy főzése művészet, amely mesteri kezet igényel. A jó teaital alapja a jó teaféleség megválasztása. Legjobbnak számít a kínai és az indiai tea, amelyek zöld vagy fekete teát adhatnak. Kitűnő a grúz, ceyloni, a vietnami, stb. tea is. Az eltérő származású teák ízben, illatban, a főzet színében és aromájában különböznek egymástól.
A tea története körülbelül 5.000 évvel ezelőtt kezdődött. Felfedezője - a legenda szerint legalábbis - i. e. 2737-ben egy Kínai uralkodó volt úgy, hogy véletlenül tea leveleket ejtett egy pohár forró vízbe. Az 1600-as években a tea közkedvelt itallá vált Európában és amerikai telepesek között is. A gyarmati idők óta a tea fontos szerepet játszik az amerikai kultúrában és szokásokban.Ebben a században Amerika két fontos újítással járult hozzá 1904 környékén a teaértékesítés iparához: filteres teát először egy bostoni kereskedő készített, míg a jeges tea a St. Louis-i Világkiállításon született meg.
A teákat típus szerint három fő csoportra oszthatjuk: fekete, zöld és oolong tea. Az Egyesült Államokban elfogyasztott teák több mint 90 százalékát a teljesen erjesztett, erős ízt adó, aranysárga főzetű fekete tea adja. A legnépszerűbb fekete teák között található az English Breakfast (reggeli tea - erős ízéhez jól illik a tej), Darjeeling (/ejtsd: dárdzsiling/ - ebédhez illő himalájai virág aromájú teakeverék) és az Orange Pekoe (az egyik leggyakrabban használt Ceylon teakeverék). A zöld tea készítésekor az erjesztés fázis elmarad, így születik a különleges aromájú, világos/aranyzöld színű tea. Zöld tea, a Kelet egyik fő cikke, az USA-ban is egyre népszerűbbé válik a zöld tea ivás rákmegelőző hatását kimutató tudományos kutatások eredményeként. A Kínában népszerű Oolong tea, részlegesen erjesztve fekete és zöld tea között áll mind ízben, mind színben.
A jó tea készítésének előfeltétele a jó minőségű ivóvíz. A teát úgy készítik, hogy a vizet kezdődő forrásig melegítik, a hosszabb forralás ugyanis nem előnyös. A hosszú ideig forrón tartott ún. bojler-víz kedvezőtlenül befolyásolja az ital minőségét. A főzésre szolgáló edényt sohase használjuk más célokra. Legjobb a porcelánból készült kanna vagy jénai üvegből készült, ill. zománcozott teáskanna. Alapvető szabály, hogy a teát sohasem szabad főzni, forralni, hanem csak forró vízzel leönteni. A teáskannát először előmelegítjük, azután beleszórjuk a teát, amelyet kevés forró vízzel leöntünk, hogy a tealevelek szétnyíljanak. Csak ezután öntünk hozzá frissen forralt vizet, majd a kannát lefedjük, és 3-5 percig állni, kilúgozódni hagyjuk, azután leszűrjük, és fölszolgáljuk. A hosszabb ideig tartó állás, kilúgozódás nem előnyös, mert túl sok fanyar ízű csersav oldódik ki a levelekből. A tea készítéséhez sose használjunk már kifőzött tealeveleket. Az így készült ital értéktelen és nem is nevezhető teának.
A teát fogyaszthatjuk édesítés nélkül vagy cukorral, mézzel, gyümölcsszörpökkel édesíthetjük, sokan tejjel szeretik keverni. Savanyíthatjuk citrommal, citromlével vagy citromsavval. A teát forrón vagy hűtötten szolgáljuk fel."
|