
  
A tea trtnete jval rgibb, mint a kv, visszanylik a teakultra s -fogyaszts shazjba, Knba s Indiba. Tea nven rendszerint klnbz fzeteket (vizes kivonatokat) rtnk a teacserje szrtott leveleibl. A tea nemcsak nlunk, de az egsz vilgon rendkvl kedvelt ital. Koffeintartalmnl fogva serkent hatssal van az idegrendszerre. Csersavtartalma kedvez hats az emsztsre. Az egyes orszgokban, st ezen bell a klnbz fogyasztk is ms s ms mdon ksztik. A tea helyes elksztse sorn sszes j tulajdonsgnak rvnyeslnie kell. A terl mondjk, hogy fzse mvszet, amely mesteri kezet ignyel. A j teaital alapja a j teaflesg megvlasztsa. Legjobbnak szmt a knai s az indiai tea, amelyek zld vagy fekete tet adhatnak. Kitn a grz, ceyloni, a vietnami, stb. tea is. Az eltr szrmazs tek zben, illatban, a fzet sznben s aromjban klnbznek egymstl.

A tea trtnete krlbell 5.000 vvel ezeltt kezddtt. Felfedezje - a legenda szerint legalbbis - i. e. 2737-ben egy Knai uralkod volt gy, hogy vletlenl tea leveleket ejtett egy pohr forr vzbe. Az 1600-as vekben a tea kzkedvelt itall vlt Eurpban s amerikai telepesek kztt is. A gyarmati idk ta a tea fontos szerepet jtszik az amerikai kultrban s szoksokban.Ebben a szzadban Amerika kt fontos jtssal jrult hozz 1904 krnykn a teartkests iparhoz: filteres tet elszr egy bostoni keresked ksztett, mg a jeges tea a St. Louis-i Vilgkilltson szletett meg.

A tekat tpus szerint hrom f csoportra oszthatjuk: fekete, zld s oolong tea. Az Egyeslt llamokban elfogyasztott tek tbb mint 90 szzalkt a teljesen erjesztett, ers zt ad, aranysrga fzet fekete tea adja. A legnpszerbb fekete tek kztt tallhat az English Breakfast (reggeli tea - ers zhez jl illik a tej), Darjeeling (/ejtsd: drdzsiling/ - ebdhez ill himaljai virg aromj teakeverk) s az Orange Pekoe (az egyik leggyakrabban hasznlt Ceylon teakeverk). A zld tea ksztsekor az erjeszts fzis elmarad, gy szletik a klnleges aromj, vilgos/aranyzld szn tea. Zld tea, a Kelet egyik f cikke, az USA-ban is egyre npszerbb vlik a zld tea ivs rkmegelz hatst kimutat tudomnyos kutatsok eredmnyeknt. A Knban npszer Oolong tea, rszlegesen erjesztve fekete s zld tea kztt ll mind zben, mind sznben.

A j tea ksztsnek elfelttele a j minsg ivvz. A tet gy ksztik, hogy a vizet kezdd forrsig melegtik, a hosszabb forrals ugyanis nem elnys. A hossz ideig forrn tartott n. bojler-vz kedveztlenl befolysolja az ital minsgt. A fzsre szolgl ednyt sohase hasznljuk ms clokra. Legjobb a porcelnbl kszlt kanna vagy jnai vegbl kszlt, ill. zomncozott teskanna. Alapvet szably, hogy a tet sohasem szabad fzni, forralni, hanem csak forr vzzel lenteni. A teskannt elszr elmelegtjk, azutn beleszrjuk a tet, amelyet kevs forr vzzel lentnk, hogy a tealevelek sztnyljanak. Csak ezutn ntnk hozz frissen forralt vizet, majd a kannt lefedjk, s 3-5 percig llni, kilgozdni hagyjuk, azutn leszrjk, s flszolgljuk. A hosszabb ideig tart lls, kilgozds nem elnys, mert tl sok fanyar z csersav olddik ki a levelekbl. A tea ksztshez sose hasznljunk mr kifztt tealeveleket. Az gy kszlt ital rtktelen s nem is nevezhet tenak.

A tet fogyaszthatjuk dests nlkl vagy cukorral, mzzel, gymlcsszrpkkel desthetjk, sokan tejjel szeretik keverni. Savanythatjuk citrommal, citromlvel vagy citromsavval. A tet forrn vagy httten szolgljuk fel."


|